People keep asking what my name is

Standard

Se spune că numele defineşte o persoană într-un fel sau altul. Deseori, înainte de a-şi numi copiii, mulţi dintre părinţi recurg la nişte „dicţionare” în care se explică provenienţa numelui şi ceea ce el semnifică. Alteori, copilul este numit după câte un sfânt care este sărbătorit în apropierea zilei lui de naştere. Sau bineînţeles, varianta „din tata-n fiu”.

Indiferent de povestea care stă în spatele numelui fiecăruia, este interesant diferita percepţie pe care o avem fiecare dintre noi la auzirea unui nume. Crescând, primul nume pe care îl învăţăm este al nostru. Cum ne dăm seama cum ne cheamă? E ca şi atunci când ai un căţeluş mic şi îi pui nume. Îl strigi şi strigi până el se prinde că, de fapt, cuvântul acela pe care tu îl spui când îi eşti în preajmă reprezintă semnalul de chemare.  Asemeni căţeluşului, şi noi învăţăm că înşiruirea aceea ciudată de vocale şi consoane reprezintă numele nostru, identitatea noastră.

Crescând, învăţăm şi alte nume, precum cele ale părinţilor sau fraţilor. Cu cât avansăm în viaţă, sarcina de a le reţine devine din ce în ce mai complicată, având în vedere numărul mare de persoane cu care intrăm în contact, dar şi faptul că mulţi „împart” acelaşi nume.

Deseori asociem un anumit nume cu o anumită faţă sau persoană. Când auzim un nume, gândul ni se duce automat la o persoană care ne este dragă, sau dimpotrivă, care ne este antipatică. Astfel, definitoriu pentru numele său este persoana, şi nu invers. Se poate să ne placă extrem de mult un nume iar atunci când întâlnim o persoană pe care nu o agreăm, să nu ne mai placă. Şi viceversa.

Oricum ar fi, principala menire a numelui este aceea de a ne deosebi unul de celălalt, de a ne diferenţia. Imaginaţi-vă cum ar fi să ne strigăm prietenii pe stradă „Hei tu, cea cu păr verde”; „Hei tu, cel cu aluniţă pe obrazul stâng”. Ar fi o harababură totală!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s