Si vis pacem, para bellum

Standard

 

Deşi originea acestei maxime latineşti nu este cunoscută sau nu s-a descoperit încă, se crede că aceasta este construită pe baza unui citat a scriitorului roman Publius Flavius Vegetius Renatus: “Igitur qui desiderat pacem, praeparat bellum”, care poate fi găsit în lucrarea sa Epitoma rei militaris, scrisă undeva în jurul anului 390 a. Chr., fiind inclus într-un pasaj în care scriitorul insita asupra importanţei preparării tacticoase a acţiunilor militare.

Acest citat ar putea fi interpretat în diverse moduri, unul fiind acela că pentru a exista pace, trebuie mai întâi să existe război. Deşi acesta nu este un adevăr general valabil, să ne gândim mai întâi la cele două războaie mondiale. Dacă primul război mondial a avut ca scop supremaţia în Europa şi lupta pentru putere, cel de-al doilea război mondial a izbucnit, parţial, datorită nemulţumirilor pricinuite de tratatele de pace succedate primului război mondial, care au defavorizat multe ţări. Odată ce şi al doilea război mondial s-a terminat, putem afirma că Europa se află în pace.

Această maximă se aplică şi în viaţa de zi cu zi. Deşi nu este vorba de un război în adevăratul sens al cuvântului, mulţi dintre noi ne aflăm într-o continuă luptă cu noi înşine, cu cei din jur, cu timpul, cu tehnologia, cu… vremurile moderne.

Însă oare, câte dintre aceste lupte îşi vor găsi sfârşitul, pentru ca pacea să se instaureze definitiv în sufletele şi inimile noastre? Probabil nu toate, însă asta depinde doar de noi!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s