Castelul Corvinilor

Standard

Am primit mesajul următor pe hi5 şi m-am gândit să-l postez aici. La Castelul Corvinilor am mai fost şi în vară, însă şi sâmbăta trecută. E absolut superb!

„Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor din Hunedoara este cel mai important monument de arhitectura gotica din Transilvania. A fost construit în mai multe etape între secolele al XIV-lea si al XIX-lea. Deosebit de valoroasa din aceasta epoca este sculptura în piatra, mai ales cheile de bolta si în special portalul scarii spirale. Primele influente ale Renasterii sunt semnalate în Transilvania la castelul de la Hunedoara, dintre elementele caracteristicie remarcându-se logiile dinspre curte ale laturii nordice cu faimoasa fresca, precum si zugravirea exterioara a unei parti din castel.Strans legat de Ioan de Hunedoara si Matei Corvin acesta este o mandrie pentru Romania si apreciat in lumea intreaga atat ca excelenta a arhitecturii cat si a bazei istorice.

Odata cu trecerea timpului a servit ca locatie de filmare pentru multe filme Istorice Romanesti ca Mihai Viteazul , Vlad Tepes, Castelul Condamnatilor, Gheorghe Doja etc. cat si marilor productii straine din care amintim Bloodrayne , Regii Blestemati, Michelangelo, Nostradamus, Inelul Nibelungilor si multe altele.

In momentul de fata acesta trece prin mai multe etape de restaurare si conservare, lucrandu-se intensiv pe elementele de piatra.

Departamentul de Cultura al Televiziunii Romane lanseaza Emisiunea „Restaurare” , care isi propune sa ajute monumentele cu fonduri.

Calatorind în Europa sau, oriunde în lume, cautam cu ardoare vestigiile trecutului.

La noi acasa, în schimb, patrimoniul construit de sute de ani, se degradeaza si se distruge, prin neglijenta, abandon, lipsa de fonduri, sau, de multe ori, din cauza unor afaceri imobiliare dubioase. Conace, palate, case, biserici, cetati dispar încetul cu încetul din peisaj, lasând loc unor terenuri virane bune sa primeasca constructii noi, mult mai profitabile.

Ceea ce se distruge iremediabil, este propria noastra istorie, cu care suntem gata sa ne laudam în fata strainilor.

Învatam la scoala ca ne-am batut cu turcii, sau cu alti invadatori, dar lasam singuri sa se distruga cladirile în care au trait stramosii nostri.

Televiziunea Româna încearca sa va convinga ca se poate si altfel. Campania „Restaurare” va invita sa contribuiti la salvarea monumentelor istorice.

Stramosii nostri au dat un leu pentru Ateneu, Ateneul s-a construit si ne mândrim cu el. Puteti contribui direct la salvarea altor cladiri valoroase din patrimoniul nostru!”

In cadrul emisiunii „Restaurare” a fost prezentat monumentul Castelul Corvinilor din Hunedoara. Pentru decernarea fondurilor de restaurare
se organizeaza un televoting incepand cu data de 18 octombrie (ora 17:00) pana in data de 23 octombrie (ora 24:00)

CUM VOTAM:
-Prin SMS la numarul 1388: trimiteti „1” pentru a vota Castelul Corvinilor.
-Prin telefon apeland 0900-160-440 si urmand instructiunile („1” pentru a vota Castelul Corvinilor)

Pentru detalii:

www2.tvr.ro/restaurare/
http://www.castelulcorvinilor.ro

Rog de asemenea trimiteti mai departe. Vizitati monumentul si o sa va convingeti ca MERITA !

Reclame

2 răspunsuri »

  1. Sa stii ca este in reparatie castelul, si arata oribil. Totul e un santier si cred ca stii cum arata santierele in RO. Ca vizitator ajungi sa regreti ca ai platit bilet pentru asa ceva. Din pacate, asta e realitatea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s